måndag 11 november 2013

11 november

Kallare idag, nästan nere på nollan. Fortsätter läsa Bullen Berglunds kokbok från 1934. Del II handlar om fisk och kötträtter. Det är tunga recept som presenteras. Några av dem känns kanske främmande, jag tänker då på "Panerade grisfötter" och "Gratinerad kalvhjärna". "Oxbringa med pepparrotssås" verkar däremot gott liksom "Sjömansbiff" och "Svensk biffstek". För "Vinbergssnäckor" lägger Bullen själv in en brasklapp. De "rekommenderas icke som dietmat" skriver han och avslutar med två utropstecken. Troligen är det också så. Med tanke på Bullens, visserligen klädsamma men ändå, rondör är det väl inte troligt att han förtärde särskilt mycket dietmat. Det ska också nämnas att Bullens hustru Elsa står som medförfattare till kokböckerna. Vem som gjorde vad och i vilka proportioner, förtäljer dock inte historien. På tal om fet mat så har Mårten namnsdag idag. Själva gåsmiddagen serverades emellertid igår, den 10:e. Då dukades det upp med svartsoppa, stekt gås samt äppelkaka. I Skåneland alltså, knappast någon annanstans. En gås är ganska stor, därför behövs ordentliga utrymmen vid tillagningen. En vanlig hushållsugn är nog för liten för sådana bjässar. Där passar restaurangköket bäst. Man får också tänka på att stekning av gås är en flottig historia, riktiga avspolningsmöjligheter är nödvändiga. Bäst är kanske att avstå både soppa och gås och istället inrikta sig på äppelkakan, den behöver man inte känna tveksamhet inför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar